zondag 7 oktober 2007

Internationaal kampioen en de gedragstest (MAG test)

Gisteren zijn Shanti en ik naar Zwolle gegaan. De keurmeester was een rasspecialist, en dat maakt het altijd extra spannend. Er waren 19 OES ingeschreven.
Shanti had vrijdag de nodige tijd in bad gestaan en op tafel gelegen; ze zag er tip-top uit en we hadden er zin in.
Ze was uiteraard de jongste telg in de kampioensklasse, en dat is best zwaar omdat zij net uit haar vachtwisseling komt, en t.o.v. de oudere dames nog niet zoveel vacht heeft. Met glorie werd ze naar de eerste plaats verwezen, vervolgens won ze beste teef met het CAC en CACIB. Dit is haar 5e "lands-titel": Internationaal kampioen!
Voor beste van het ras hebben we heel wat rondjes moeten lopen om nogmaals het gangwerk te laten zien, details werden vergeleken met de mooie Texas van Conny. Nogmaals lopen, en ja... Shanti werd "best of Breed"!!!!!!

Later las ik het keurverslag:
"Superb bitch. Excellent in type. Excellent femine head, very powerfull. Excellent eye. Good muzzle and bite. Beautiful neck and shoulders. Correct topline. Short coupled. Excellent rear angulation. Good coat and texture. Excellent mover. Complement to the breeder and the owner"

Poeh he, daarvan gaan we wel een beetje naast onze schoenen lopen! Later die dag werd ze 6e in de FCI groep 1 (alle herders en veedrijvers). Super he?

We konden de honden op de show spontaan opgegeven voor de MAG test. (Maatschappelijk Aanvaardbaar gedrag) Dit is de officiele karakter/gedrags test van de Raad van Beheer. Hierbij mag de eigenaar niet met de hond praten, de hond loopt aan een lange lijn en kan dus alle kanten op. Ondertussen wordt de hond geconfronteerd met:
- een kennismaking + aanraking door vreemde
- vallend voorwerp
- kat die plotseling tevoorschijn komt
- snelle insluiting door 3 onbekende personen
- hard lawaai (sirene)
- aaiende pop (hond zit vast aan hek, pop benaderd en dringt zich op aan de hond)
- pop met eigenaar

Shanti vond het allemaal best. Kwispelde haar staart bijna van haar kont tijdens de kennis making. Het vallend voorwerp heeft ze aandachtig bestudeerd, de kat vond ze wel grappig en werd goed besnuffeld, de insluiting had weinig effect omdat ze steeds naar mij keek (waarom ben je zo stil?) en geen aandacht gaf aan die mensen. Toen ze bleven staan vond ze ze wel aardig. De aaiende pop was wel erg opdringerig en ze wilde graag een stapje terug doen. Toen ze vast bleek te zitten bleef ze maar staan. En toen ik de pop beetpakte en met haar praatte was alles weer leuk :-)

Shanti heeft op alle onderdelen de uitmuntende uitslag gehaald, en bij de 1e, 4e en 7e oefening de extra aantekening: Vriendelijk.

Nu dachten we met alle bobtail mensen dat dit een test was waar elke Bobtail om kan lachen.... helaas niet. Van de 6 geteste Bobtails zijn er 2 met perfecte beoordeling geslaagd. 3 honden toonden angst op 1 of meer onderdelen, en de keurmeester vertelde dat 1 hond zelfs naar de pop beet.(de pop is ter grootte van een kind van 2 jaar)

ben dus toch wel een beetje trots op Shanti! ... en ik maak me dus ook terecht zorgen over bepaalde bloedlijnen binnen de OES. Ik hoop dat de betreffende fokkers/eigenaren zich dit ook beseffen.