dinsdag 6 juli 2010

....op je gezondheid!

Ik fok nu bijna 20 jaar Bobtails.. oke, Old English Sheepdogs. In het eerste nest in 1990 werd Youandi Funny Wiggle Waggle (alias Ploes) al met staart 'afgeleverd' aan haar trotse eigenaressen. Dus ja echt al 20 jaar Old English Sheepdogs. In 20 jaar probeer ik eerlijk, open en met integriteit OES te fokken. Karakter staat samen met gezondheid boven aan ons prioriteiten lijstje. Dat zeggen natuurlijk alle fokkers... dûhhhh.


In 1998 werd alles op de proef gesteld; Balou was eind 1997 plotseling overleden, Bo-Ghy bleef die zomer ivm zijn revalidatie en Lotte kwam terug op 7,5 jarige leeftijd wegens herplaatsing. Ivm haar karakteristieke eigenschappen vond ik het nodig Lotte in te zetten voor mijn fokprogramma. Ik liet haar alle 'noodzakelijke'onderzoeken ondergaan, en ondanks haar HD-C uitslag (een uitslag die geen rekening hield met slijtage welke normaal was voor haar leeftijd) heb ik in tegenstelling tot mijn principes om "niet met C-Heupen te fokken" toch besloten om haar te laten dekken op 7 jarige leeftijd.
Gevolg: de hele Nederlandse OES wereld veroordeelde me; de OESCN pastte zelfs het fokbeleid aan zodat 'dit nooit meer kon gebeuren' en ...er werden 4 kern gezonde pups geboren: Youandi Collectors Item, Youandi Limited Edition, Youandi Last Minute en Youandi Look a Lot Like Lady Lot. (later allemaal beoordeeld met HD TC....omgerekend naar de FCI norm: HD A!)
Lotte was de beste mama, en van deze 4 pups hebben zowel Coco als Demi later ook weer voor nageslacht gezorgt. Inmiddels zijn we alweer enkele generaties verder, en lopen er al (achter-)kleinkinderen van deze speciale dames rond die vele gezinnen voorzien van knuffels, vreugde en onvoorwaardelijke liefde... want ja, ál deze nakomelingen blinken uit in hun speciale zachte lieve karakter eigenschappen. Mensen die al eerder een OES hadden, bevestigen ongevraagd dat déze vriend(in) toch wel héél speciaal en 'anders' is.
Voor mij telkens weer een bevestiging dat de sprong in het diepe in 1998 de juiste keus was, waar niet ik alleen, maar vele gezinnen met mij nog dagelijks blij mee zijn.

In deze blog ben ik openhartig (that's me) en deel ik vóór- en tegenspoed. Voor mij geeft dat als voordeel dat ik niet alles 10x hoef te vertellen aan de telefoon :-) en dat iedereen op de hoogte is van de belangrijke zaken die in Villa Kakelbond spelen. Denk hierbij aan geboortes, overwinningen of het afscheid nemen van dierbare honden...
Zo deelde ik hier vorig jaar het afscheid van Raggles, Coco en Bo-Ghy. De zwangerschap (en later de geboorte van de pups) van Shanti & Vincent, en het behalen van diverse kampioens titels. Lief en leed, alles mag bekend zijn. Er gebeurd hier in Villa Kakelbond maar weinig wat niet gedeeld wordt....
Ik weet dat nogal ongebruikelijk is in de OES wereld, want goed nieuws wordt graag gedeeld...en slecht nieuws wordt veelal weggemoffeld. Zo hoorde ik onlangs van een eigenaar dat de slechte heup-uitslag van haar OES niet bekend mocht worden gemaakt(??) dat had de eigenaar van de vader van haar hond toch duidelijk verteld(!!) Dit werd wel zo opmerkelijk gevonden, dat de eigenaresse nader onderzoek heeft gedaan. Toen bleek dat er héél veel half-broertjes en -zusjes óók slechte heupen blijken te hebben. Jammer dat de papa wel als 'top reu' voor de 'hoofdprijs' wordt aangeprezen voor dekkingen....

Nahhh... Laat mij dan maar open en eerlijk zijn.
Ook al doet het soms wel erg veel pijn. Het is écht niet leuk als mensen -zonder de "ins en outs" te weten- mij veroordelen over bepaalde combinaties.... of vreselijke roddels laten rondgaan over het overlijden van mijn honden en leugens vertellen omdat ze de tekst van mijn blogs verdraaien... of beweren dat mijn website "fouten en leugens bevat" omdat records zojuist die dag verbroken zijn....
Het doet soms heel erg veel pijn ja. Zéker als het om mijn verdriet gaat. Ach toe maar, roddel maar. Get a life.

Nou ja, aangezien ik vóór- én tegenspoed in mijn blog deel: daar komt dan de laatste roddel:
van de 7 pups van Vincent en Shanti, zijn er inmiddels 4 af gerontgend. Allemaal hebben ze HD-A. NB; deze pups zijn dus middels strakke 'lijnteelt' teruggefokt op Lotte en Balou!) Ook 2 pups uit 2 andere combinaties van Vince hebben een HD-A beoordeling gekregen!
Verder zijn er (nog) geen honden beoordeeld. Ik ben trots op alle  'pups' die ervoor zorgen dat eigenaren blij zijn met een gezonde hond. Ik hoor van 'ervaren' mensen dat ze nog nooit zo'n slímme OES met de 'will to please" hebben gehad; dat maakt me trots.
Want een OES is een herders-hond: Een werkhond die kan dénken en úren lang met energie én kracht kan wérken met de 'will to please' voor zijn eigenaar.  Dat kan hij alleen als hij gezond is in body en mind.

Ik besluit deze blog maar met het Franse gezegde: á Votre Santé!! (Op uw gezondheid!)