vrijdag 11 april 2014

Passion

't is ff wennen... en wat onwerkelijk. Hoe ging dat ook alweer?
Het is -op een paar weken na- exact 26 jaar geleden dat ik het voor het eerst en het laatst deed. Ik heb er telkens bij elk nest wel mee te maken, vanuit mijn rol als fokker.. dus vreemd is het niet. Maar nu sta ik plotseling in de rol van "puppy koper"!
Natuurlijk heb ik een fokker uitgezocht die me perfect begeleid, maar het is wel lastig om -met alle wetenschap die ik in huis heb- zomaar op een ander te vertrouwen. Dat is geen wantrouwen naar de fokker, zeker niet! Maar het heeft meer te maken met mijn attitude om altijd 'in controll' te willen zijn. Ik ken het rollenspel en weet dat ik nu blindelings moet vertrouwen op de persoon die me een pupje verkoopt. Jajajaja... ik weet het. De puppy eigenaren van een Youandi OES hadden dat ook in mij. En ééns te meer waardeer ik dat blindelings vertrouwen van al die eigenaren. :-)
 
Maar, na 28 jaar is het héél raar om een pupje uit te moeten zoeken. 26 jaar lang, en veel honden -nee ik wil ze niet tellen... maar het starte toen bij Max die ik in een uurtje moest uitkiezen uit een nest, medio 1988 en daarna ging het anders t/m Dwayne in 2011. Bij allemaal kon ik  meegroeien in het idee, de vader en moeder werden bewust gekozen, na geboorte rustig selecteren, vervolgens mijn gevoel en verstand op elkaar afstemmen, wennen aan het idee en zorgvuldig afwegen...waarna het een vanzelfsprekende stap was dat  Balou, Raggles, Muffin, Bo-Ghy, Coco, Babs, Shanti, Vince, Chanel, Pooh, en Dwayne zouden blijven... Ja en zelfs Bonny, Emme en Lotte kwamen op een andere manier mijn leven binnenzeilen om positie in te nemen en nooit meer weg te gaan.
 
Dus, nu anno 2014 stond ik voor de keuze om een pupje uit te zoeken.
Toen Mary hier in december enkele dagen verbleef besefte ik al dat ze een 'hond naar mij  hart was'. Een OES zoals ik een OES graag zie, met het karakter en de juiste proporties die een OES moet hebben.
Ze werd toen gedekt door Dwayne, en 9 weken later werden er 4 fantastische pups geboren! Vriendin Anita had al langer laten weten dat ze wachtte op een zoon van Dwayne en bij mij bleef het kriebelen. Ik moest de pups eerst zien om te weten of de klik er was. Dat is een gevoel wat ik ook bij  mijn eigen nesten heb, en daarom reden we samen vlak na de geboorte naar Denemarken: op puppy bezoek!
De klik was er direct voor Anita & Jake, en voor mij ook mét de voorkeur voor één van de dames. Maar.. niks overhaasten en we zouden wachten met het besluit. De keuze  zou toch niet eerder worden gemaakt voordat ze 6 weken waren. Gelukkig zaten de fokker en ik hiermee helemaal op dezelfde lijn, dus zouden we weer komen als ze de juiste leeftijd hadden.
 
Enfin, het bezoek 5 weken later was wederom een succes en het besluit wat wekenlang als een ballast had gevoeld bleek toch heel natuurlijk en vlot te verlopen... en mijn eerste voorkeur was nog steeds mijn eerste keus. Uiteraard kon ik de pups samen met de fokker open en eerlijk bespreken, en hebben we onze meningen gedeeld. Ook na deze open en eerlijke uitwisseling bleef ik bij mijn besluit.
Zondag gaan we ze ophalen... broer en zus: Jake & Passion!!
 
Passion gaat onze roedel aanvullen... want tja, 7 is toch een mooi volmaakt getal?
 
En nu moet ik nog eens kritisch gaan bedenken wat het ook alweer inhoud om een pupje zo in huis te halen... dat is wel weer ff wennen! Ze zal me moeten leren kennen, kennismaken met de 6-pack, en onze hele situatie hier.. dat is toch wel ff anders dan wanneer een pupje 'blijft' uit een nest wat hier geboren is.
Maar...Ik weet zeker dat Passion het hier harstikke leuk gaat vinden!