donderdag 2 augustus 2012

Smikkelen en smullen

Sorry, het gaat alweer over eten.... maar ja, deze blog gaat nu eenmaal over "wat ons bezig houdt".. dus ja, alweer over eten.
Na de proefperiode van Dwayne & Babs én mijn studie tijd om me in te lezen en te verdiepen in de materie van vers voeding, was het vandaag D-Day. Alle 6 gaan 's avonds vers eten. s'Morgens houden ze hun brokken als ontbijt. Dit is bewust zo gekozen ivm:
  • mijn ochtend humeur/opstart problemen; ik zie mezelf 's morgens geen maaltijd voor 6 honden maken. Ik sta nu al soms te kokhalzen als ik voor Babs haar vlees, eitje, hütekäse en havermout sta te mengen.
  • ik wil mijn honden wel 2x daags voeren
  • ik wil een 'fall back plan' hebben in geval van vakanties etc... dus brokken worden niet afgezworen.
Enfin, de diepvries is gekocht en 90kg vlees, vis en gevogeltje is ingeslagen. Diepvries bleek toch te klein (of mijn bestelling te groot) maar met wat passen en meten kon toch alles een plekje vinden. Groentes zijn gekookt, gepureerd & gemixed en in porties van 6 alvast voor 10 dagen ingevroren. En natuurlijk: het menu samengesteld voor de familie. Want, net zoals bij ons zit de kracht hem in 'de variatie'.
Ook honden hebben een soort 'schijf van 5'... en zo varieren we de week door met vis, vlees, gevogelte, veel botten/ bot-vlees en groentes. Ingewikkeld.. nah...je gaat er een avondje voor zitten en dan heb je een heerlijk menu dat meer verantwoord en afwisselend is dan dat ik -sinds ik 28 jaar geleden de deur bij 'ons mam' achter me dichttrok- zelf doorgaans eet. Dus... dat gaat helemaal goedkomen met mijn boppers.
Vanavond was dus de eerste keer dat Vincent legaal kippenbotten kreeg (hij jat ze regelmatig bij de BBQ) en de eerste keer dat alle 6 na het ruiken aan de aanrecht ook werkelijk allemaal 'zo'n bak vol heerlijks' voorgeschoteld kregen. Het menu bestond vandaag uit: stukken vuile pens, gemalen rundvlees, delen kippenkarkas en groentenhap (= mix van gepureerde witlof, broccoli, wortel, bloemkool, courgette)
Of het lekker was...
Vincent stond te kwispelen tijdens het eten en op zijn gemak alle stukken kip stuk voor stuk op te knagen. Shanti was als eerste klaar en probeerde me wijs te maken dat zij écht het minste had gehad... Chanel vrat haar vers-voer alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Pooh had voor het eerst in haar leven geen twijfels om te starten met eten (en at in één ruk haar bak leeg) Dwayne en Babs aten op hun gemak... maar ook voor hen blijft eten een feest, ookal eten ze al enige weken dit soort verrassings maaltijden.


Morgen is het een eenvoudig menu; dan eten ze een voorgemalen mix van kip / rundvlees en een kalfsbot mét vlees eraan als toetje om te kluiven.